Voor alle onderwerpen waar wij aan werken maken wij een kwaliteitskaart. Een kwaliteitskaart is een middel om de werkwijze en afspraken van ons onderwijs te borgen. Per domein wordt stapsgewijs aangegeven hoe wij werken. Leerkrachten ontwikkelen deze kwaliteitskaarten en zijn derhalve ook eigenaar van deze kwaliteitskaarten.
Drie van de vier scholen zijn dit jaar gestart met een nieuwe rekenmethode WIG-5, één van de scholen heeft hier al een jaar mee gewerkt. Door het volgen van een gezamenlijke studiedag onder leiding van een rekenspecialist kunnen we deze methode implementeren en elkaar hierbij ondersteunen. Wij zetten deze methode in, zodat een maximaal aantal kinderen voldoen aan de referentieniveaus. Collegiale consultatie wordt hierbij actief ingezet, om elkaar feedback te geven en van elkaar te leren.
Voor de scholen van Fierkracht gaan wij gezamenlijk beleid maken ten aanzien van meer- en hoogbegaafdheid wat binnen alle vier scholen wordt aangeboden. Dit betreft zowel de signalering, het aanbod, de organisatie van het onderwijs als de rol van ouders/ verzorgers. Er zal ook gekeken worden naar kinderen die minder cognitief zijn ingesteld en op praktisch gebied meer-/hoogbegaafd zijn.
Ieder kind is uniek en we willen graag tegemoet komen aan specifieke onderwijsbehoeften van kinderen. Wij stemmen af op welke wijze er wordt gedifferentieerd binnen de lessen en hoe wij tegemoet komen aan deze onderwijsbehoeften van de leerling. Wij werken hierbij met de PDCA (Plan Do Check Act) Cyclus. In de dagplanning staat het onderwijsaanbod, de leer-/lesdoelen, interventies, feedback en de evaluatie van de lessen. De afspraken die wij maken voor Fierkracht scholen worden door alle scholen gevolgd.
Wij werken conform het personeelsbeleid van Holding Adenium waar onze school onder valt. Wij willen gezamenlijk voortdurend werken aan onze eigen professionaliteit. Bekwaamheidseisen en beroepsprofielen zijn voor alle leraren en de schoolleiding helder. Met z’n allen zijn we verantwoordelijk voor goed onderwijs en goede leerling resultaten. De overleggen binnen het team staan in de jaarplanning en worden effectief en constructief uitgevoerd.
Alle teamvergaderingen worden via de functionaliteit van Planner (office 365) georganiseerd.
Binnen de te ontwikkelen zorgstructuur van Fierkracht willen we een eenduidige zorgstructuur inrichten vanuit dezelfde uitgangspunten en afspraken. De scholen kunnen op deze wijze elkaar versterken en van elkaar leren. We willen meer afstemming op de inrichting van de zorg naar het individuele kind, de groep, de school en het cluster van samenwerkende scholen. De organisatie van het klassenmanagement is in deze een belangrijk uitgangspunt waarin de IB-er een belangrijke rol speelt.
De vier samenwerkende openbare scholen in de Trynwâlden ontwikkelen een samenhangend beleid waarin beschreven wordt op welke wijze de scholen uitvoering geven aan ICT-onderwijs, ICT-vaardigheden van zowel kinderen als personeel, ICT-ondersteuning in de thuissituatie en de ICT-communicatie naar derden.